Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi ile ilgili akıllara takılan tüm sorulara resmi alıntılar ve teknik açıklamalar yapacağız. Açıklama yapacağımız bazı başlıklar şu şekildedir; Güneş Enerjisi Sistemleri ve Rüzgar Enerjisi Sistemleri Nedir ? Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanım alanları nerelerdir ? Rüzgar Enerjisi Sistemlerinin Kullanım alanları nerelerdir ? Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından olan Güneş Enerjisi mi daha verimlidir yoksa Rüzgar Enerjisi mi daha verimlidir ? Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi birlikte kullanılabilir mi ? Hybrid Sistem nedir ?
Tüm bu soruları ve Yenilenebilir enerji hakkında elimizden geldiğince her şeyi açıklayacağız. Site haritasından merak ettiğiniz spesifik konu başlıklarını bulabilirsiniz.
Güneş Enerjisi
Güneş Enerjisi Sistemlerinde hangi ekipmanlar kullanılır ? Güneş Enerjisi santrali ile evsel Güneş Enerjisi sistemlerinin farkları nelerdir ? Güneş Enerjisi sadece gündüz mü elektrik üretir ? Güneş Enerjisi depolanabilir mi? Güneş Enerjisi ile yeteri kadar elektrik üretebilir miyim ? Güneş Enerjisi Uzun Ömürlü müdür ? Güneş Enerjisi santrali Nasıl Kurulur ? Güneş Enerjisi ile ürettiğim elektriği şebekeye satabilir miyim ? Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından olan Güneş Enerjisi sistemleri ile ilgili bir çok konuda açıklamalar yapacağız ve örnekler ile sizlerin daha iyi anlamasını sağlayacağız. Aynı zamanda Dikkat edilmesi gereken tüm konulara hem genel bilgilendirmeler başlığında hem de ürün başlıklarında ayrıca değineceğiz.
Güneş Enerjisi sonsuz ve güvenli bir enerji kaynağıdır. Bu kaynağı, size en uygun şekilde değerlendirirseniz tabii…
Tüm bu soruların yanıtlarını Güneş Enerjisi sayfamızdan bulabilirsiniz…
Rüzgar Enerjisi
Rüzgar Enerjisi Sistemlerinde Hangi Ekipmanlar Kullanılır ? Rüzgar Enerjisi Evsel sistemlere uygun mudur ? Rüzgar Enerjisi santrali nasıl kurulur ? Evsel Sistem Rüzgar Enerjisi ile Santral için Rüzgar Enerjisi Farklı mıdır ? Rüzgar Enerjisi 24 saat elektrik üretimi yapar mı ? Rüzgar Enerjisi ile Elektrik üretip Şebekeye satılabilir mi ? Rüzgar Enerjisi nasıl depolanır ? Rüzgar Enerjisi maliyetleri yüksek midir ? Rüzgar Enerjisi Ülkemizde hangi bölgelerde verimlidir ?
Yenilenebilir Enerji kaynaklarından bir tanesi olan Rüzgar Enerjisi hakkında resmi alıntılarla birlikte bilmeniz gereken ayrıntıları sizlerle paylaşacağız. Rüzgar Enerjisinin pek az bilinmesinin ve kullanım alanının neden dar olduğunu aslında nasıl olması gerektiğini değerlendireceğiz.
Tüm bu soruların yanıtlarını Rüzgar Enerjisi sayfamızdan bulabilirsiniz…
Güneş Paneli
Güneş Enerjisi Sistemlerindeki en önemli ekipman şüphesiz Güneş Panelidir. Güneş Paneli Güneş ışınlarındaki fotonlar aracılığı ile güneş ışınlarını elektriğe dönüştürür. Enerji üreten ana ekipman olan Güneş Paneli en zorlu doğa koşullarına bile dayanabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Güneş panelleri +85 derece sıcaklıklara ve -40 derece sıcaklıklara dayanabilmektedir.
Bunun yanında 3,5-4 mm camı sayesinde dış ortamdan gelip hücreye zarar verecek tüm etkenlerden korur. Güneş pili olarak ta bilinen Güneş Paneli Hücreleri Elementlerin birleşimi ile oluşmuş ve birbirlerine lehimlenerek Güneş paneli diye adlandırdığımız halini almıştır. Uzun Ömürlü olması ve bakım gerektirmemesi, Güneş Panellerinin yıllar içerisinde hızla yayılması ve ülkelerin önemli enerji kaynakları konumuna gelmesini sağlamıştır.
Güneş Paneli çeşitlerine değinecek olursak En Sık Kullanılanları Monokristal Güneş Paneli ve Polykristal Güneş Panelidir. Bu iki tür Güneş Enerjisi Santrallerinde ve Evsel sistemlerde en sık kullanılan Hücre tipidir. Fiyat/performans olarak değerlendirmek gerekirse Polykristal Güneş Paneli bir adım öndedir. Monokristal ve Polykristal hücre tipi dışında Esnek Güneş Paneli, Thin Film Güneş Paneli ve Hit Film teknolojisi vardır. Kullanım alanlarına uygun olarak tasarlanmış bu panel türleri fiyat/performans karşılaştırmasında geri kaldığı için sadece uygun ve mecbur olunan yerlerde kullanılır hale gelmiştir. Güneş Panelleri ile ilgili tüm sorularınızı Güneş Paneli başlığında ayrıntılı olarak açıklıyor olacağız.
Güneş Paneli ile ilgili Tüm Ayrıntıları buraya tıklayarak Güneş Paneli Başlığında Bulabilirsiniz
Rüzgar Türbini
Rüzgar Enerjisinin en önemli ekipmanı Rüzgar Türbini olarak tanımlanabilir. Rüzgar Türbini Pervanelerinin dönmesi ile oluşan kinetik enerjiyi, motoru ve dönüştürücü ekipmanları sayesinde elektrik enerjisine dönüştürür. Oluşan bu elektrik istenirse aküye depolanabilir, istenirse de şebekeye satılarak “şebeke satışlı sistem” haline getirilebilir. Kullanım alanına göre ve istenilen DC çıkış gücüne göre Rüzgar Türbinleri tasarlanmaktadır.
500 Watt – 5.000 Watt güçleri arasındaki Rüzgar Türbinleri Dünya genelinde üretilip stok bekletilirken, 5 Kw ve üzerinde Rüzgar Türbinleri Proje bazlı olarak üretilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Rüzgarın çok şiddetli esmesi Rüzgar Türbininden fazla verim alınacağı manasına gelmez. Belirli bir rüzgar hızının üzerine ulaşıldığı zaman Rüzgar Türbini motorları vasıtası ile dönüşünü durduracaktır.
Rüzgar Türbini Güneş Paneline bazı konularda avantajlıdır. Bunlardan en önemlisi ise Rüzgar Türbini 24 saat boyunca elektrik üretebilir. Ülkelerin daha önce yapılmış ve belirlenmiş Rüzgar Haritalarına uygun şekilde ve uygun uzanımda yerleştirilecek Rüzgar Türbinleri en yüksek performansı sağlar ve günün çoğu saatinde elektrik üretebilir. Bir diğer büyük avantaj ise kış aylarında mevsimin şiddetine bağlı olarak üretimleri yaz aylarına göre çok daha fazla olur. Bu özelliği ile Rüzgar Türbini kendini ön plana çıkarmış ve yaz kış kesintisiz enerji ihtiyacı olanlara tamamen hitap etmiştir. Ülkemizin bazı bölgeleri Rüzgar Türbini kurulmaya uygun olduğu ve diğer yenilenebilir enerji kaynağı olan Güneş enerjisine göre daha fazla bakım gerektirdiği için Rüzgar Türbini üretim kapasitesi olarak Güneş Panellerinin bir miktar gerisinde kalmıştır.
Solar Inverter
Solar Inverter Nedir ve Ne işe yarar ? Solar Inverter Güneş Panelleri yada Rüzgar Türbinlerinden gelen Dc elektrik akımını Ac akıma dönüştürme görevine sahiptir. Ülkemizde 220 Volt ve 380 Volt Aktif olarak kullanılmakla birlikte Solar Inverter Modellerinin Birçoğu Güneş Paneli ve Rüzgar Türbinlerinden gelen Dc akımı 220 Volt yada 380 Volta Dönüştürmeye yarar. Yaygın kullanım olarak 300 Watt ile 150.000 Watt arasındaki Inverter modeleri kullanılır. Solar Inverter modelleri 2 ayrı başlık altında incelenmektedir. On-Grid sistemler ve Off-Grid Sistemler.
On-Grid Inverter
Öncelikli olarak On-Grid sistemlerden bahsedeceğiz. On-Grid Güneş Enerjisi Sistemleri şebekeye elektrik gönderebilen yani şebeke satışlı sistemler olarak adlandırılır. On-Grid Güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan Inverter modelleri Off-Grid sistemlerdekinden farklıdır. Şebeke satışlı On-Grid sistemleride kullanılan Inverter modellerine akü bağlanmaz ve Güneş Panelleri tarafından üretilen elektrik direk olarak şebekeye satılır/gönderilir.
On-Grid Sistemlerde kullanılan Inverter modellerinin çalışması için mutlaka şebekeyi görmesi/algılaması gereklidir. Genellikle Güneş Enerjisi Santrallerinde ve Çatı üstü Santrallerde kullanılmaktadır. On-Grid Güneş Enerjisi Sistemlerinde uygun Inverter modelleri farklı marka ve modellerde bulunmakla birlikte şebekeye gönderdiği elektrik sayesinde son derece önemli bir ana ekipmandır. Bu sebeple yapılacak seçime çok dikkat edilmeli ve uzun yıllar kullanılacak bu ekipmanında en işlevli ve en prestijli olanı seçilmelidir.
Off-Grid Inverter
Off-Grid Güneş Enerjisi sistemleri Akülü sistemlerdir. Off-Grid Inverter çalışma prensipleri ise şu şekildedir; Güneş Paneli Ürettiği elektriği akülere depolar ve inverter aküdeki Dc elektriği Ac akıma çevirerek bizlere sunar. Off-Grid Inverter modelleri genel olarak evsel sistemlere uygun olduğu için 220 Volt çıkış verecek şekilde tasarlanmıştır. Off-Grid Inverter modellerine mutlaka akü bağlanmalıdır. Aküsüz çalışmazlar ve her bir inverter için akü voltajı farklı farklıdır.
Off-Grid Inverter çeşitleri genellikle 300 watt ile 5.000 watt arasında değişen off-grid inverter modelleri vardır. Off-grid inverter modelleri genel kullanım olarak Modifiye Sinüs Inverter, Tam Sinüs Inverter ve Tam Sinüs Akıllı Inverter olarak 3 başlıkta incelenir. Modifiye Sinüs dalgası genel olarak elektrikli cihazlarımıza çok fazla uygun değildir çünkü tüm elektrikli cihazlarımız şebeke elektriğimiz olan tam sinüs dalgasına daha uygun üretilmiştir. Tam Sinüs Akıllı Inverter modelleri ise kendi içerisinde Şarj cihazını barındırır ve bu özelliği sayesinde ekstra solar şarj regülatörü sisteme eklenmesi gerekmez.
Solar Akü
Solar Akü Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?
Solar akü Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisine uygun, Güneş paneli ve Rüzgar Türbini ile şarj olabilen tüm akü modellerinin genel ismidir. Güneş ve Rüzgar Enerjisinde kullanılan aküler ani yüklere ve derin deşarjlara uygun olmalıdır. Bu sebeple genellikle Jel Akü ve Kuru Akü modelleri tercih edilir. Buna tek sebep fiyat/performans grafiğidir. Peki sulu aküler yada lityum aküler Güneş Enerjisi ile kullanılabilir mi ? Cevap kesinlikle evettir.
Solar Akü Çeşitlerini ihtiyacınıza uygun, sizin ihtiyaçlarını karşılayacak tüm aküleri güneş enerjisi ile kullanabilirsiniz. Ancak fiyat/performans değerlendirmesini iyi yapmalısınız. Sulu aküler kısa ömürlü ve derin deşarj özelliği olmayan akülerdir. Bunun yanında Lityum aküler tüm diğer akü modellerine göre daha uzun ömürlüdür ve performans olarak diğer tüm akü modellerinden daha verimlidir. Ancak fiyat/performans olarak karşılaştırıldığında fiyat konusunda bir hayli yüksek kalmaktadır.
Akülerin Şarj ve Deşarj özelliklerine mutlaka dikkat edilmelidir. Akülere uygun şarj cihazları ile şarj edilmelidir. elinizde kuru akü var ise edineceğiniz akü şarj cihazı mutlaka kuru akü şarj etmeye uygun olmalıdır. Aksi takdirde akü ömrünüzde kısalmalar olacak yeterli şarj olmayacaktır. Aynı şekilde akünüzün deşarj voltajını bilmeli ve ona uygun olarak max. deşarj durumunda aküden enerji alımı durdurulmalıdır. Aksi takdirde akünüz fazla deşarj olur ve ömrü çok hızlı şekilde azalır.
Aküler solar sistemdeki dikkat edilmesi gerek en önemli materyaldir. Enerjinin depolanması ve istenildiğinde aktarılmasını sağlayan aküler oldukça hassastır. Akünü mutlaka kullanım klavuzuna uygun olarak kullanmalıdır. aylık periyotlar halinde aküler kontrol edilmelidir. Şarj olurken şişme yada ısınma yapan aküler mutlaka yenilenmelidir. Akülerde yanlık bağlamalar yada kaçaklar yüksek oranda yangına sebep olmaktadır. Mutlaka ama mutlaka muhafazalı bir şekilde kullanılmalı ve yıllık periyotlar halinde akü durumu kontrol edilmelidir. %10 güç değeri altında kalan aküler sağlıklı kullanım için yenilenmelidir. Son olarak akü seçimi konusunda akü kullanılabilirlik ömrünü iyi seçmelisiniz.