You are here:

Off-Grid Inverter

Off-Grid Inverter Nedir ?

  Güneş ve Rüzgar Enerjisinde akülü sistemlerde Off-Grid inverter modelleri kullanılmaktadır. Akülü kelimesinden kastımız bu inverter modelleri genel anlamda akü olmadan çalışmazlar. Bir kaç tane istisnası olsa da esas ama ev ve iş yerlerinde ufak sistemler güneş panellerinin veya rüzgar türbinin ürettiği elektriği akülere depolamak ve aküden düzenli bir enerji elde etmektedir. Düzenli ve depolanmış elektriğimiz ise ev ve iş yerlerinde uygun görülen off-grid inverter modellerinden bir tanesi ile dönüştürülerek bize aktarılır.

  Tabii bu inverter modellerinin esas amacı DC olarak üretilen ve depolanan enerjiyi AC 220 volta çevirmektir. Off-grid inverter modelleri hem hem voltajı hemde akımı düzenleyerek bize ihtiyacımız olan elektriği sunarlar. Çeşitli güç kapasiteleri bulunan inverter modelleri kullanımımıza en uygun ve tüketimimize en uygun şekilde seçilmelidir. Nasıl bir inverter seçmeliyim başlığında sizlere yöntemleri anlatacağım. Genel anlamda konumuza dönersek inverter modellerinin esas amacının elektriği dönüştürüp bizlere düzenli olarak ilettiğini ve düzenli olarak iletebilmesi için mutlaka aküye ihtiyaç duyduğunu anlatmış olduk.

Off-Grid Inverter Özellik İncelemesi

tam sinüs inverter özellikleri

  Bu başlıkta 1000 watt tam sinüs inverter için özellik incelemesi yapacağız. Yukarıdaki görselde 1000 watt 12 veya 24 volt tam sinüs inverter için inceleme yapacağız. Özellik olarak baktığımızda diğer üst ve alt modelleri ile ilgilide bilgilendireceğiz.

  Öncelikle görselde inverter modelimizin 1000 watt olarak belirtilmiştir. Yani kullanacağımız elektrikli aletlerin saatlik olarak toplam değeri 1000 watt değerini geçmemelidir. Saatlik 1000 watt nedir ? kullandığınız elektrikli aletlerin etiket değerlerine bakarsanız (W) cinsinden saatlik tüketimi belirtilmiştir. Örneğin 500 Watt/saat (w/s) olarak belirtir yada 2500 Watt/Gün (w/g) olarak belirtilir. Biz saatlik olarak belirtilen kısmı esas olarak inverter gücümüzü belirlemeliyiz. Tekrar örnek vermek gerekirse 500 watt + 300 watt şeklinde elektrikli alet çalıştırabilir fakat 500 watt + 600 watt şeklinde iki adet cihazı kullanamayız.

  Görselimizde ikinci sırada olan Peak Power yazan kısmı anlık olarak yüklenmede 3-5 saniye kadar kaldırabileceği bir yüktür. Bu konuyu da şöyle açıklayalım. Motorlu elektrikli cihazlar (örneğin dalgıç pompa veya buzdolabı) ilk çalıştıklarında anlık olarak tüketimlerinin 2 yada 3 katı kadar elektrik çekebilirler. Örneğin buzdolabınız 200 watt saatlik tüketim var ise ilk çalıştırıldığında 400-500 watt çekim yapabilir. Görseldeki cihaz üzerinden gidersek 600 watt dalgıç pompa sahibi isek ilk kalkışta yada çalıştırmada 1200 yada 1500 watt çekebilir. Bu şartlarda anlık kalkış yani peak power gücümüz 2000 watt olduğu için dalgıç pompa sorunsuz çalışacaktır. Görselimizde üçüncü sırada akü bağlama voltajı belirtilmiştir. Bir sonraki başlıkta 220 volt elektrik verebildiği, bir sonrakinde ise verdiği 220 voltun frekans değerini belirtmiştir. Bir sonraki menüde inverter üzerindeki usb port bulunduğu, oradan telefon şarj edebileceğiniz ve güç değerini belirtmiştir. Alt başlıkta Tam Sinüs(Pure Sine) olduğu belirtilmiş ve sonraki başlıklarda fiziki değerler belirtilmiştir.

  Örnekler ile açıkladığımız tam sinüs inverter modelimizi ve bir çok diğer modellerine aşağıdaki yeşil butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Off-Grid Inverter Modelleri

  Off-Grid inverter katagorisinde inceleyeceğimiz 3 adet çeşit bulunmaktadır. Bu inverter modelleri ülkemizde yaygın olarak kullanılan modellerdir. İthalatçı firmalar yıllardır bu ürünleri tecrübe etmiştir. Şimdi başlıklar halinde ayrıntıları inceleyeceğiz. 

Modifiye Sinüs Inverter

  Modifiye sinüs inverter modeli ismini ürettiği modifiye sinüs dalgasından almıştır. Modifiye Sinüs dalgası genel kullanım olarak ülkemizdeki şebeke dalgasından daha farklıdır. Dalga farklılığından dolayı oluşan frekans ve voltaj dalgalanmaları elektrikli cihazlarda zaman içinde bozulmalara sebep olabilmektedir. 

  Modifiye sinüs inverter modellerinin diğer inverter türlerine göre bir avantajı vardır. Bu avantaj fiyatlarının daha uygun ve ucuz olmasıdır. Diğer muadillerine göre neredeyse yarı fiyatına satılan modifiye sinüs inverter modelleri frekans dalgalanmaları sebebi ile pek tercih edilmemektedir ülkemizde. Ayrıca kullanacağınız elektrikli aletlere göre modifiye sinüs inverter seçecekseniz tavsiyemiz bir büyük modelini seçiniz. 1000 watt tüketiminiz var ise 1500 yada 2000 watt seçmeniz mantıklı olacaktır.

Mutlaka Inverter Seçme Yöntemleri başlıklı yazımızı okuyunuz.

modifiye-sinüs-inverter özellikleri
Tam Sinüs ve Modifiye Sinüs Dalga farkı

Tam Sinüs Inverter

tam sinüs inverter modelleri ve çeşitlerii

  Bu başlıkta Tam Sinüs inverter modellerini ve tam sinüs dalgasını inceleyeceğiz. Güneş ve Rüzgar enerjisi sistemlerinde en sık ve en verimli olarak kullanılan sinüs dalgası; tam sinüs dalgasıdır. Tüm elektrikli cihazlarımız Tam Sinüs dalgasına uygun olarak çalışmakta ve şebekeden aldığımız elektrik de tam sinüs dalgasıdır. 

  Buradan yola çıkarak Güneş veya Rüzgar enerjisi ile akülü bir sistem kuracaksak, sağlıklı kullanım için tam sinüs dalgası olarak tam sinüs inverter modellerini tavsiye ediyoruz. Ülkemizde genel olarak 300 watt ile 5000 watt değerleri arasında tam sinüs inverter modellerini bulabilirsiniz. Mutlaka bildiğiniz bir cihaz ve güvendiğiniz bir firmadan almaya özen gösteriniz. Bu cihazların içerisindeki elektronik kartlarda çok fazla ekipman olduğu için yıllar içerisinde arıza durumları olmaktadır. Bu sebeple kaliteyi ne kadar yüksek seçerseniz akşamın ortasında elektriğinizin kesilme ihtimali o kadar az olur. 

  Bunların yanında tam sinüs inverter seçerken mutlaka 12 volt yada 24 volt farkına dikkat ediniz. Bu konu hakkında bilginiz yoksa hata yapmamak için mutlaka bize danışın.

Mutlaka Inverter Seçme Yöntemleri başlıklı yazımızı okuyunuz.

Tam Sinüs Akıllı Inverter

  Tam sinüs Akıllı inverter serisi ve modellerini bu başlığımızda inceleyeceğiz. Öncelikle belirtmek isterim ki “Tam Sinüs Akıllı inverter” ile “Tam Sinüs Inverter” arasında herhangi bir dalga farkı yoktur ikiside tam sinüs dalgası ile çıkış verir. Bu iki inverter modelini birbirinden ayıran bazı özellikler sebebi ile bir tanesi “Akıllı” sıfatını almıştır. Bu birkaç özelliği açıklayarak konumuza devam edelim.

  Öncelikle Tam Sinüs Akıllı inverter modellerinin diğerinden en büyük farkı paket içeriği olarak Pwm yada Mppt solar şarj regülatörü inverter içerisindedir. Yani ekstradan bir Solar Şarj regülatörü diğer bir adı ile akü şarj cihazı almanıza gerek kalmaz. Sadece almadan önce Tam Sinüs Akıllı inverter içerisindeki solar şarj regülatörünün şarj edebilme kapasitesine bakınız, Saatlik kaç AMPER iletebilme kapasitesi olduğunu ve size yeterli olduğunu iyi tespit ediniz. 

  Diğer bir harika özellik ise Tam sinüs Akıllı inverter üzerinde bulunan led ekran sayesinde birçok ayar yapabiliyorsunuz. Bir kaç güzel özelliğe değinelim. İlki akıllı inverter 220 volt çıkış voltajını ayarlayabiliyorsunuz. Yani akü voltajı x volta düştüğü zaman kapat gibi, diğer bir özellik akü voltajı düşünce alarm verebilmesi, diğer bir özellik herhangi bir kısa devre yada aşırı yük çekildiğinde alarm verip korumaya almasıdır. Led ekran üzerinde hata kodlarının gösterilmesi sayesinde müdahale edilebilecek yer ve hata belirlenmiş olmaktadır. 

  Diğer bir özellik ise Akıllı inverterde şebeke veya jeneratör girişi vardır. Böylece yenilenebilir enerji kaynaklarınız yetersiz kaldığı zaman varsa şebekeniz yoksa jeneratörünüzü devreye sokarak evinize elektrik verebilir ve aynı zamanda akülerinizi şarj edebilirsiniz. 

  Diğer bir özellik ise sadece 5 kw modellerinde bulunan paralel bağlama özelliğidir. Bu özellik sayesinde 2 – 3 – 4 adet inverter paralel bağlanarak akım paylaştırma ile 20 kw inverter elde edebilirsiniz. Tabii unutmamak gerekir mutlaka 48 volt akü bağlanması gerekir tüm inverter modellerine.

  Daha ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.