On-Grid Inverter Nedir ?
Güneş Enerjisinde ve Rüzgar Enerjisinde kullanılan On-Grid Inverter modelleri tamamen üretilen elektriği şebekeye basma yani şebekeye gönderme üzerine tasarlanmıştır. Bir çok marka ve bir çok on-grid ınverter modeli bulunmaktadır ve tüm bu farklı modellerin birbirinden üstün farklı özellikleri vardır. Hepsinin ise asıl amacı üretilen elektriği şebekeye göndermektir. On-Grid Inverter modellerinin birçoğu 380 volta dönüştürerek şebekeye gönderme özelliğine sahiptir. Genel olarak şebekeye elektrik gönderen yerler 380 volt hattı bulunduğu için bu şekilde tasarlanmıştır. Tamamen aküsüz ve depolama özelliği olmadan çalışır. Öncelikle elektrik basacağı şebekeyi mutlaka görmesi gerekmektedir. Şebekeyi görüp frekans ayarı yapmadan asla çalışmazlar.
Inverter modelleri ile ilgili birçok farklı özellik mevcut. Bu farklı özelliklere birkaç parça halinde aşağıdaki başlıklarda değineceğiz. Öncelikli olarak örnek bir On-grid inverter kataloğunu ve teknik verilerini beraber inceleyelim. Böyle On-Grid Inverter modelleri arasında ortak var farklı özellikleri anlamış olacağız.
On-Grid Inverter Özellik İncelemesi
Yukarıda 60 Kw on-grid 380 volt inverter özellikleri gözükmektedir. kısa kısa inceleyelim. Input(DC) başlığı altında invertere bağlanabilecek güneş paneli gücü belirtilmiştir. Burada belirtilen Max generator power başlığında bağlanabilecek en yüksek panel gücü 90.000 watt olarak belirtilmiş. Yani inverter 60 kw gücünde dahi olsa biz gücünden daha fazla panel bağlayabiliyoruz. Peki fazla panel bağlamanın mantığı nedir ? Güneş Enerji santrallerinde gündüz gün doğumunda ve akşam gün batımında üretilen elektrik fazla olması gibi tercihler ile güneş paneli fazla kullanılabiliyor. Yani 60 kw bir santral düşünün 60 kw panel olduğu takdirde sabah üretim 30 kw olacakken 45kw üreteceksiniz. Bu durum akşam saatlerinde de geçerli. Tabii burada dikkat edilmesi gereken amorti süresidir. Kullanılan ekipmanlarla amorti süresi kaç yıl olacak ? Fazla panel kullanmak mı mantıklı yoksa yeteri kadar mı ? Bu soruların cevabı yapılacak yatırıma göre değişeceği için proje üzerinde hesaplanması gerekir.
Bir Sonraki Başlık Rated Power Anma gücünü belirtir. Yani Inverter anlık olarak 61240 kw gücünde enerjiyi iletebilir. Max input voltage kısmında ise güneş panellerinin max 1000 volt olarak bağlanabileceği söyleniyor. Tabii bunun hesabı yapılırken daima güneş panellerinin açık devre voltajları düşünülmelidir. Bir alt başlıkta ise mppt olarak girilebilecek min ve max değerler belirtilmiş. Bir sonraki başlıkta panellerden gelebilecek max akım değeri gösterilmiş.
Bir sonraki başlıkta ise Output(AC) yani inverter kaç kw AC çıkış verebiliyor yani şebekeye anlık olarak ne kadar yük basabiliyor bunu görüyoruz. Burada 60 kw lık inverter incelendiği için 60 kw anlık yük basabileceği belirtilmiş. Bir sonraki başlıklarda ise inverter çalışması için voltaj aralığı belirtilmiş yani min 360 volt değerinde iken de şebekeye basabilmektedir. Bir aşağıdaki başlıkta çalışabileceği frekans aralıkları belirtilmiş olur şebekeye basabileceği max Akım değerleri gösterilmiş. En aşağıda ise ise inverter ile ilgili verimlilikler belirtilmiş. Yani bu incelediğimiz inverter ortalama olarak %98,5 verimliliğe sahip. Aldığı elektriğin %98,5 kısmını iletebilmektedir.
Burada inverter seçerken dikkat etmeniz gereken durumlara değindik. Bizim size tavsiyemiz ise öncelikle panel bağlanabilme voltajı, AC çıkış voltajı ve verimliliği mutlaka göz önünde bulundurun.
On-Grid Inverter Modelleri
On-Grid Inverter modelleri en düşük üretim olarak 3000 watt yani 3kw olarak üretilmektedir. Tabii bunun istisnaları olabilir fakat genel üretimden bahsetmekteyiz. 3 kw gücünde on-grid inverter modelleri genel çoğunluk ile evsel sistemler ve ufak iş yerleri için uygundur. Genel kullanım olarak ülkemizde pek yaygın değildir. Bunun sebebi ise şebekeye satış prosedürlerinin fazla ve uzun süreçli olmasıdır. Aylar süren bu prosedürleri göze alan yatırımcılar 3 kw dan daha büyük yatırım yapmayı tercih etmektedir. Evsel sistemlerde şahıs bazında en yüksek 10 kw sistem kurulabilmektedir. Bu sebeple yatırım yapmayı düşünen şahıs bazında yatırımcılar genel olarak 10 kw sistem kurmakta ve buna uygun olarak 10 kw on-grid inverter kullanmaktadır.
Evsel sistemler dışında sanayi bölgelerinde ve üretim yapan tesisler için uygun olan güneş enerji santrallerinde kurulacak güce göre 20 kw inverter, 50 kw inverter veya 100 kw inverter seçilebilir. tamamen Kurulacak santralin büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Üretilmiş en büyük On-Grid inverter ise şu an 150 Kw gücündedir. Örnekler ile açıklamak gerekirse 150 Kw Güneş Enerji Santrali kurulmak istenirse genel olarak 3 adet 50 kw on-grid inverter tercih edilebilir yada 75 kw 2 adet tarcih edilebilir. Kw değeri yüksek seçmenin avantajı maliyeti düşük tutmak olabilir fakat arıza durumunda arıza giderilene kadar büyük bir üretim kaybı yaşanacağıdır. Aynı şekilde kw değeri düşük tutulup maliyet artması fakat arıza durumunda en az zarar görmenizdir. Ortalama bir arıza ise ülkemizde yaklaşık 1 ay gibi bir süreçte giderilmektedir.
Bizim tavsiyemiz Evsel sistem olarak düşünüyorsanız min. 10 kw sistem kurmalısınız. Sanayi tipi santral düşünüyorsanız mutlaka bizlere danışmalısınız ve sizin için uygun sistemi belirlememize yardım etmelisiniz.
Güneş Enerji Santrali ile ilgili bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.
On-Grid Inverter Ekstra Özellikler
Bu yazımızda On-grid Inverter modelleri ile ilgili olabilecek ekstra özellikleri sunuyoruz. Yani seçim yaparken bu ekstra özellikler çok işinize yarayabilir. Tabii bu ekstra özellikleri seçerken fiyat/performans olarak değerlendirmekte size kalmış.
En önemli özelliklerden birisi “Scada” sistemidir. Peki nedir ve ne işe yarar ? Scada sistemleri sadece Solar Enerji için değil uzaktan izleme yapılmak istenen her yer için kullanılır. Bazı On-Grid inverter modellerinin kendi içerisinde Scada sistemi bulurken bazı modellerde bu özellik mevcut değildir fakat eklenebilen modellerde mevcuttur. Eğer Kurduğunuz Güneş Enerji Santralini uzaktan izlemek ve günlük,aylık olarak ne kadar ürettiğinizi merak ediyorsanız ki herkes merak eder, Scada sistemi mutlaka olmalı. Santralde kullandığını inverter modelinde olmalı yada sonradan eklenmelidir. Scada sistemi sayesinde anlık gelişmeleri takip edebilir, ürettiğiniz elektriği görebilirsiniz. Ayrıca arıza yada aksaklık durumlarında hızlıca müdahale edebilmiş olacaksınız.
Örnek vermek gerekirse SMA marka 60 kw inverter de “Interface to remote control” özelliği yani uzaktan kontrol edilebilme ve izlenebilme özelliği mevcuttur. Alman Menşeili SMA firması 6 kw gücündeki on-grid inverter modelinde ise uzaktan izleme yerine bluetooth yada cihaz lcd göstergeden takip edebilme imkanı sunmuştur. Tabii 6 kw modelinde ekran olmadığı, sadece led ışıklar olduğu için takibi baya zorlaşmaktadır.
Farklı bir örnek vermek gerekirse Huawei marka 60 Kw inverter modelinde cihazı internete bağladıktan sonra özel uygulamadan anlık olarak takip edilebilmektedir. Çin Menşeili Huawei firması 8 kw gücündeki on-grid inverter modelinde uzaktan özelliği kullanmak yerine bluetooth ve lcd ekran üzerinden izleme imkanı sunmuştur. Cihaz üzerinde lcd ekran var ve gayet kullanışlıdır. Anlık üretimi ve detaylı raporları rahatlıkla izleyebiliyorsunuz.
Diğer bir ekstra özellik ise inverter modellerinde cihaz üzerinde lcd ekran olup olmayışıdır. Led ekran olması her zaman bir avantaj olmakla birlikte ekran üzerinden raporları inceleyebilirsiniz. Ayrıca menü üzerinden ayarlar yapabilir cihaz ve enerji üretiminiz hakkında birçok bilgiyi bu ekranlar sayesinde öğrenebilirsiniz.