Rüzgar Türbini Nedir ?
Rüzgar Enerjisinin en önemli ekipmanı Rüzgar Türbinleri olarak tanımlanabilir. Rüzgar Türbini Pervanelerinin dönmesi ile oluşan kinetik enerjiyi, motoru ve dönüştürücü ekipmanları sayesinde elektrik enerjisine dönüştürür. Oluşan bu elektrik istenirse aküye depolanabilir, istenirse de şebekeye satılarak “şebeke satışlı sistem” haline getirilebilir. Kullanım alanına göre ve istenilen DC çıkış gücüne göre Rüzgar Türbinleri tasarlanmaktadır. Genellikle evsel ve ufak iş yerlerinde kullanılan 500 Watt – 5.000 Watt güçleri arasındaki Rüzgar Türbinleri Dünya genelinde üretilip stok bekletilirken, 5 Kw ve üzerinde Rüzgar Türbinleri Proje bazlı olarak üretilmektedir. Bu durum üretici firmanın büyüklüğüne ve bölgesel olarak kurulum ve taleplere göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki Rüzgarın çok şiddetli esmesi Rüzgar Türbininden fazla verim alınacağı manasına gelmez. Belirli bir rüzgar hızının üzerine ulaşıldığı zaman Rüzgar Türbini motorları vasıtası ile dönüşünü durduracaktır.
Rüzgar Türbini Güneş Paneline bazı konularda avantajlıdır. Bunlardan en önemlisi ise Rüzgar Türbini 24 saat boyunca elektrik üretebilir. Bu üretim yapılabilmesi için Rüzgar Türbini üretilirken belirlenen Rüzgar hızına ulaşması gerekmektedir. Örneğin 2 m/s hızda elektrik üretebilen Rüzgar Türbinleri, optimal istenilen üretim hızına 12 m/s hızda ulaşabilmektedir. Ülkelerin daha önce yapılmış ve belirlenmiş Rüzgar Haritalarına uygun şekilde ve uygun uzanımda yerleştirilecek Rüzgar Türbinleri en yüksek performansı sağlar ve günün çoğu saatinde elektrik üretebilir. Bir diğer büyük avantaj ise kış aylarında mevsimin şiddetine bağlı olarak üretimleri yaz aylarına göre çok daha fazla olur. Bu özelliği ile Rüzgar Türbini kendini ön plana çıkarmış ve yaz kış kesintisiz enerji ihtiyacı olanlara tamamen hitap etmiştir. Ülkemizin bazı bölgeleri Rüzgar Türbini kurulmaya uygun olduğu ve diğer yenilenebilir enerji kaynağı olan Güneş enerjisine göre daha fazla bakım gerektirdiği için Rüzgar Türbini üretim kapasitesi olarak Güneş Panellerinin bir miktar gerisinde kalmıştır. Genel Anlamda Ege bölgesinde Rüzgar verimliliği fazla olduğu için Ege bölgesinde yapacağınız bir yolculukta hemen her şehirde Rüzgar Türbinlerini yakından görebilirsiniz.
Rüzgar Türbini Kullanım Alanları
Rüzgar Türbini evsel sistemlerde kullanımda yaygın olarak 500 watt ile 5.000 watt arasında değişmektedir. Özel üretim olarak 10 kw ve 20 kw da üretimi yapılabilmektedir. Ev ve ufak iş yerleriniz yada çiftliğinizde kullanmak isterseniz dikkat etmeniz gereken konuların başında Rüzgar Türbini kaç volt çıkış vermektedir. Çıkış alacağınız voltaja göre akü grubunuzu ayarlamanız gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse Rüzgar Türbini 48 volt veriyor ise depolama yapacağınız akü grubunu 48 volt olarak bağlamanız gerekmektedir. Buna uygun olarak ta off-grid inverter çeşitlerinden siz uygun olan modeli ve güç değerini seçip kullanmanız gerekmektedir.
Rüzgar Türbinlerinde dikkat etmeniz gereken en en önemli konu ise Türbinin çalışma başlama Rüzgar hızıdır. Çalışma başlama rüzgar hızı derken kastımız örneğin kalite olarak alt sınıfta kalan Rüzgar Türbinleri 6-7 m/s rüzgar hızında başlarken, kalitesi yüksek Rüzgar Türbinleri 2-3 m/s hızda elektrik üretimine başlamaktadır. Tabii bunun yanından ürün ile ilgili teknik detayları ve bölgeniz için en uyumlu yüksekliği bulmalısınız. Tabii Rüzgar Türbinleri ile ilgili teknik servis ve bilgi birikimi olan personel mutlaka bulunmalıdır.
Rüzgar Enerjisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler için bu sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Rüzgar Türbini Ekipmanları

Rüzgar türbinleri, çevredeki engellerin rüzgar hızını değiştirmeyeceği yükseklikteki bir kule üzerine yerleştirilmiş gövde ve rotordan oluşur. Direk kısmı Rüzgarı tam olarak alabilmesi için olabildiği kadar yüksek tutulması gerekmektedir. Kanatlar ve göbek rotor olarak adlandırılır. Rüzgarın kinetik enerjisi rotor tarafından mekanik enerjiye çevrilmektedir ve düşük devirli ana milin dönüş hareketi gövde içerisindeki iletim sistemine, oradan da jeneratöre aktarılmaktadır.
Jeneratörler, rotorun mekanik gücünü elektrik gücüne çevirerek şebekeye aktarır. Evsel sistemlerde kullanıldığında da regülatör vasıtası ile depolama yapılan akü grubuna aktarılır. Asenkron jeneratörler rüzgar türbinlerinde en fazla kullanılan jeneratör tipidir. Kullanılan genel parçalar görselde gösterilmektedir.
Rüzgar Türbini ve Güneş Paneli Farkları
Rüzgar Türbinleri ve Güneş Panelleri arasındaki farkları, kullanım olarak ömürleri, bakım maliyetleri, kapladıkları alanlar gibi başlıklara değineceğiz.
Öncelikle Rüzgar Türbinleri kullanım ömrü olarak fabrika değerleri ile 20 yıl gibi bir süre belirlenmektedir. Bu 20 yıllık süre sonunda motor kısmında büyük yıpranmalar olacağı öngörülmektedir. Tabii 20 yıl süre zarfında kanatlarda büyük ölçüde yıpranmalar da olacaktır. Güneş Panelleri ile kullanım ömrü olarak 30 yıl öngörülmekte ve 30 yıl sonunda %80 verim ile üretime devam edebileceği fabrika testleri sonucunda öngörülmektedir. bu bilgiler ışığında kullanım ömrü olarak Güneş Panelleri Rüzgar Türbinlerinin önüne geçmektedir.
Bakım maliyetleri açısından değerlendirmek gerekirse Rüzgar Türbinlerinin yıllık olarak bakımları yapılmalı, motor kısımları gözden geçirilmelidir. Rüzgar Türbinleri yerden yükseklik olarak fazla olduğu için yüksek seviyeli vinçler ile ve teknik edip ile yapılmaktadır. sürekli olarak dönen bir çark ve işleyen mekanik bir motor bulunduğundan yıllar içerisinde yıpranmalar Güneş Panellerine göre fazla ve bakım maliyeti yüksek olmaktadır. Güneş Panellerinin ise sadece yüzey kısmının yıkanıp temizlenmesidir bakım maliyeti olarak. Bu kısımda da Güneş Panelleri öne geçmektedir.
Rüzgar Türbinleri kapladığı alan ve ürettiği elektrik göz önüne alındığında dar alanda Güneş Panellerine göre çok daha fazla elektrik üretebilmektedir. Örnek vermek gerekirse 1 Megawatt saatlik elektrik üretebilen Rüzgar Türbini için toplam 1 dönüm alan yeterli olabilirken, Güneş Panelleri için 1 Megawatt elektrik üreten tesis ortalama 10 dönümlük yer kaplamaktadır. Alan/performans olarak düşünülürse Rüzgar Türbinleri Güneş Panellerine göre avantajlıdır.