You are here:

Inverter Markaları

Solar Inverter Nedir ?

  Solar Inverter nedir ? nerelerde kullanılır ve ne işe yarar gibi bir çok sorunun cevabını bu sayfada başlıkları inceleyerek bulabilirsiniz. Öncelikle Inverter dediğimiz zaman aklımıza güç kaynağından alınan düzensiz enerjiyi düzenli bir hale getirerek, istediğimiz voltaj ve amper değerinde bize sunmasıdır. Evirici yada çevirici olarakta adlandırılabilir. Solar Inverter modellerinde çok farklı kullanım alanları ve çok farklı ihtiyaçlara göre tasarımı yapılmakta ve dizayn edilmektedir. Inverter içerisindeki kart ve elektronik devrenin yanı sıra kasa ve özellik olarakta çok farklı seçenekler sunabilmektedir üreticiler.

  Bu başlıkta bizim esas değineceğimiz inverter modelleri Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi ile uyumlu modeller ve çoğunluk olarak 220 volt monofaze elektriğe, 380 volt trifaze elektriğe çeviren modellerdir. Çevirici ve evirici dendiği zaman bir çok model aklınıza gelebilir. Örneğin 220 volltan 380 volta çevirebilme yada 220 volttan 48 volta çevirebilme gibi. Fakat Solar Inverter modelleri farklı DC voltajlardaki değerleri AC 220 yada AC 380 volta çevirmektedir. Örneğin 48 volt Dc elektriği 220 volta çeviren birçok inverter modeli mevcuttur. Farklı bir örnek olarak 48 volt elektriği 380 volta çeviren inverter modelleri mevcuttur. Ürün çeşitliliği ve sizin için en uygun modeli seçme yöntemlerinin olduğu yazılarımızı aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Solar Inverter Çeşitleri

Solar Inverter Kullanım Alanları

  Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi her daim düzensiz elektrik üretir. Güneş Enerjisi ise anlık bulut geçişlerinden tutun güneşin eğik düşme açısına göre değişebilir iken, Rüzgar Enerjisi anlık rüzgar hızına göre farklı voltajlarda farklı akımları üretirler. Bu düzensiz üretilen elektriği düzenli hale getirilip istenilen voltaj seviyesine getirmek için inverter kullanmamız gerekir.

  İşte tam bu noktada kullanım amacımıza göre Solar Inverter çeşitlerinden kendimize uygun olanı seçmeliyiz. Elektriğimiz hiç mevcut değilse veya şebekeden bağımsız elektrik üretmek istiyorsak sizin sisteminizin tam adı Off-Grid Güneş Enerjisi sistemi olmakla birlikte Off-grid inverter modellerine göz gezdirmelisiniz. Bu modelleri kullanacağınız elektrikli aletlerin anlık çekim gücüne göre yani saatteki toplam watt cinsinden tüketimine göre seçebilirsiniz. Tam olarak kendi tüketiminize uygun inverter seçme yönetimini aşağıda geniş bir başlıkta inceleyeceğiz.

  Diğer bir tüketim modeli ise On-Grid Güneş Enerjisi sistemi yada On-Grid Rüzgar enerjisi sistemidir. bu sistemler mutlaka şebeke elektriği bulunması gerektiğini Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi sayfalarında ayrıntılı olarak bahsetmiştik. On-Grid sistemlerde kullanacağımız inverter modelleri şebekeyi mutlaka görmesi gerekmektedir çalışması için. Bunun yanında ürettiği elektriği anlık olarak şebekeye gönderme yöntemi ile çalışan bu inverter çeşitlerinin çok az kısmına akü bağlanabilmektedir. %95 kısmı tamamen aküsüz çalışmaktadır. Bu tür bir sistem genel olarak elektrik faturası çok fazla gelen iş yerlerinde, Fabrika ve üretim tesislerinde tercih edilmektedir. Son yıllarda ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip ettiğimizde artık şahıs olarak kendi evinin çatısına güneş enerjisi kurulumu yapıp şebekeye elektrik satan kişilere sıkça rastlarız. Bu sistemler de en fazla 10 kw gücünde olabilmektedir.

solar inverter çeşitleri

Solar Inverter Seçme Yöntemi

Off-grid-inverter-çeşitleri-ve-özellikleri

  Öncelikli olarak aşağıda vereceğim bilgiler kafanızı karıştırsa da yada aklınızdaki tüm soruları yanıtlasa da siz mutlaka bize ulaşın ve profesyonel olarak sizin ihtiyaçlarınıza uygun sistemi tasarlayalım.

  Bu uzun başlıkta bir çok konuya değineceğim ve hepsi tamamen sizin aklınızdaki sorulardan oluşuyor olacak.

  Öncelikle eğer güneş yada rüzgar enerjisi düşündüğünüz yerde elektrik yok ise bu iki yenilenebilir enerji kaynağı tam size göredir. Jeneratör yada başka bir şekilde elektrik üretmek asla yenilenebilir enerji sistemlerinin yerini tutmayacaktır. Ayrıca kuracağınız sistem mutlaka akülü olacaktır ve Off-Grid bir sistem kuracaksınız öncelikle adını bu şekilde öğrenmelisiniz. Daha sonra ev yada çiftliğinizdeki elektrikli aletleri düşünerek ayrıntılı bir hesap ile saatlik bazda ne kadar elektrik tükettiğini gece ve gündüz olacak şekilde ayrı ayrı hesaplamanız gerekmektedir. Tabii inverter belirlemek için aynı anda çalışan elektrikli aletlerin toplam saatlik tüketimi önemlidir.

 Örneğin hesaplamalarınıza göre saatlik 2500 watt tüketiminiz olacak. Bu şartlar altında 4000 watt yada 5000 watt değerlerindeki inverter modelleri sizin için mantıklı olacaktır. Tam tüketiminize uygun 2500 yada 3000 watt gücündeki inverter modelleri cihazınızı zorlar ve daha sonra herhangi bir cihaz ekleme yada çalıştırma opsiyonunuz size sunmaz. Bu sebeple tüketiminize ekstra 1000 watt fazlalık bırakmanızda fayda vardır. 

  Peki ben ne kadar elektrik tükettiğimi nereden bileceğim derseniz; Sayfamızın en aşağı kısmında bazı elektrikli aletleri ortalama olarak tüketim değerleri yer almaktadır.

  Eğer güneş yada rüzgar enerjisi düşündüğünüz yerde elektrik var ise önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. Birincisi şebeke elektriğinden kurtulup yenilenebilir enerjiye yönelmek. İkincisi ise Elektrik üretip şebekeye satarak gelir elde etmek. İlk yöntemde eğer şebeke elektriğiniz sağlıklı bir şekilde çalışıyor ise alternatif enerji kaynaklarını yani güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak size bir tasarruf sağlamayacaktır. Bunun sebebi ise henüz maliyetleri yeteri kadar düşmemesi ve batarya ömürlerinin kısa olmasıdır.

 Bu sebep ile şebeke elektriğiniz ve düzenli kullanıyorsanız ve hobi olarak kurulum düşünmüyorsanız bu yenilenebilir enerji sistemleri size göre değil !!! Sebebine gelecek olursak ihtiyacınız olan sistem kendisini ortalama 10-15 yılda amorti edecektir. Tabii 5-7 yıl sonra batarya değişimi olacağı için bu süre dahada uzayacaktır. Bu sebeple birim fiyatlar dahada düşene kadar şebekeden kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca Bu sistemlerde de Off-Grid Inverter modelleri kullanıldığını hatırlatmakta fayda var.

  Kendi çatınızda elektrik üretip şebekeye satmak istiyorsanız bu kısmı iyi okuyunuz !!! Elektrik üretip şebekeye satmak için mutlaka On-Grid Inverter kullanmanız gerekmektedir. Eğer 10 kw gücünde kurulu sisteminiz var ise en düşük 10 kw gücünde On-Grid Inverter kullanmalısınız. Ayrıca şunuda belirtmekte fayda var bireysel bazda yani şahıs olarak elektrik satabilmemizin kotası 10 Kw dır. yani saatlik max. 10 kw elektrik üretip satabiliyoruz. Ortalama değerler ile aylık 1000 TL değerinde elektrik üretmek anlamına gelir. Tabii bu sistemi kurmak için izinler alınmalı ve tüm prosedürler tamamlanmalıdır. Yani bu şekilde bir amacınız var ise On-Grid inverter çeşitlerine göz gezdirip sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.

Solar Inverter Kullanımı ve Olası Arızalar

  Solar Inverter modellerinin üretim şekli ve kullanım alanları birbirlerinden farklıdır. Bu farkların en büyüğü dış ortam ve iç ortam olarak ikiye ayrılan kısmıdır. Off-grid inverter modellerinin bir çoğu evsel sistemler için tasarlandığı için genel olarak iç ortam cihazı olarak üretilmektedir. Bu demektir ki bu cihazları mutlaka kapalı alanda kullanmalı ve sıvıdan uzak tutmalısınız. sıvı teması, nemli ortamda bulunması ve aşırı tozlanmadan kaynaklı zaman içerisinde arızalara neden olacaktır. Ayrıca bu cihazların bir çoğu fanlı modeller olduğu için tamamen kafes şeklinde kapatmak yanlış olacaktır. mutlaka belirli bir hava alma mesafesi olmalıdır. Tavsiye olarakta genel olarak kullanmadığınız odaya yerleştirmenizde fayda olacaktır. Zaman içerisinde inverter fan sesi sizi rahatsız edebilir.

  Diğer bir farklı model olan On-Grid inverter modelleri genel olarak dış ortam cihazı olarak üretilir. Genel anlamda elektrik ilettiği için sıvıdan uzak tutulmasında fayda vardır fakat nem yada tozdan etkilenmezler. Bu sebeple dış ortama dayanıklı olarak üretilirler. 

  Olası Arızalar açısından ürünleri incelersek yukarıda bahsettiğimiz gibi tam tüketim yada üretim kadar yerine bir büyük model seçilmesinde her zaman fayda vardır. Cihazınızın ısınması ve aşırı yük hatalarından sizi koruyacaktır. Bunun yanında şebekede kısa devrelerin olması cihazda hata kodlarının vermesine ve cihazın zarar görmesine sebep olabilir. Bunun dışında cihazınıza dışarıdan gelebilecek sert darbelere karşıda korunmalıdır. Unutmayın bilgisayarın yere düştüğünde olabilecek hasarlar gibi bu cihazlarda aşırı sert darbelere dayanıklı değildir. Genel olarak karşılaşılabilecek hata ve arızalar bu şekilde olup ekstra çıkabilecek durumlarda mutlaka cihazı aldığınız yere başvurmalı ve sorunu aktarmalısınız.